tiistai 25. maaliskuuta 2008

The Raconteurs: Consolers of the Lonely

Levynjulkaisurintamalla on viime päivinä pöhisty The Raconteursista, joka on parhaillaan laskemassa uutta materiaalia ulos kuultavaksi. Bändihän koostuu omien sanojensa mukaan kaveripohjalta rakennetusta duosta, jota täydentävät hieman vähemmän nimeä keränneet basisti sekä rumpali. Johtohahmoina ja laulunkirjoittajina toimivat soolona enimmäkseen musisoinut Brendan Benson sekä The White Stripesin Jack White. Nelikko on nyt kaikessa hiljaisuudessa työstänyt levyn, jonka pitäisi ainakin Atlantin tuolla puolen rantautua kauppoihin huomenna.

Raconteursin vuoden 2006 debyytti julkaistiin vielä suhteellisen normaalin kaavan mukaan, mutta nyt bändi on kenties Radioheadin jalanjäljissä päätynyt käyttämään omaa filosofiaansa uuden, Consolers of the Lonely –nimisen albumin markkinoinnissa. Toisin sanoen levy on pyritty laittamaan ulos mahdollisimman pian nauhoitusten jälkeen. Erikoislaatuisesta julkaisutavasta syntyvää kirjoittelua lukuun ottamatta ylimääräistä markkinointia ei ole, eikä lehtikriitikoille ole annettu etuoikeutta määritellä musiikin tasoa. Ja idea, se on antaa kuuntelijan päättää, onko levy hyvä vai ei. Pätkiä uusista kappaleista voi kuunnella bändin MySpace-sivulla, ja mikäli soundit miellyttävät, voi levyn ostaa kokonaisuudessaan nettisivuilta. Ehkä Consolers rantautuu lähiaikoina suurimpaan osaan Suomalaisistakin levykaupoista, vaikka vielä sitä ei tunnu löytyvän kuin muutamasta nettiputiikista.

Itse odotan mielenkiinnolla, onko näistä vaihtoehtoisista julkaisufilosofioista tulossa jonkinlainen yleiskäytäntö. Tuntuu, että yhä useampi bändi haluaa tehdä levystään jonkinlaisen tapauksen ja mahdollisesti jopa ravistella vanhoja käsityksiä musiikinjakelusta. Ainahan on löytynyt muutama vastarannankiiski, jotka eivät halua toimia muiden mukaan, mutta ehkä nimenomaan nykyaikaa kuvaa tarve etsiä täysin uusia ja omanlaisiaan esitystapoja. Ehkä cd on nyt todella siirtymässä historiaan vinyylilevyn rinnalle ja musiikki käymässä läpi jonkinlaista muodonmuutosta. Kukakohan ehtii apajille seuraavaksi?

Raconteursin nettisivut ovat muuten ilahduttavimmat, joihin olen muutamaan viikkoon törmännyt. Ne ovat taantuneet jonnekin vuoteen 1982, mikä tosin vähän sotii bändin vanhahtavamman yleisilmeen kanssa. Mutta mitäpä tuosta, ainakin allekirjoittanut pitää ja paljon.

MP3 The Raconteurs – Steady, As She Goes
The Raconteursin albumilta Broken Boy Soldiers (2006).

Ei kommentteja: