perjantai 7. maaliskuuta 2008

Perjantailevy: Kurt Cobain About a Son

On ehkä vähän typerää lähteä kirjoittamaan näin valtavasta yhtyeestä näin hataralla tietopohjalla, mutta mitäpä tuosta. Oikeastaanhan tämän viikon perjantailevy koskee Nirvanan sijaan Tampereen filmifestivaaleilla esitettyä Kurt Cobain About a Son –elokuvaa, jota olin katsomassa keskiviikkona.

Kuten aiemmin mainittu, About a Son ei ole mikään tavallinen rockumentti, vaan enemmänkin jonkinlainen henkilökuva tai elokuvamaalaus. Nirvanan musiikin sijaan ääninauhana toimivat Cobainin puhelinhaastattelut sekä bändit, joita rocktähti itse kuunteli. Musiikki ja amerikkalaisuutta huokuvat kuvat ovat tunnelmallisessa ja aika informatiivisessakin asemassa. Vaikka Nirvana ei bändinä ole minulle koskaan mitään suurempia elämyksiä tuottanut, vierähti tuo puolitoistatuntinen lopulta erittäin sulavasti, ja kellon lähestyessä puoltayötä mielen täytti lämpimän surullinen mieliala. Näin pitäisi jokainen musiikkidokumentti toteuttaa.

Nyt katselen kirjahyllyssäni nököttäviä, muutama vuosi sitten julkaistuja Kurt Cobainin päiväkirjoja ja mietin, mitä mieltä niistäkin pitäisi olla. Elokuvassa Cobain nimittäin manaa koko toimittajakunnan ja ihmiset, jotka katsovat oikeudekseen tietää ihan kaiken julkkisten elämästä. Taidan jättää kirjan tänään avaamatta.

MP3 Iggy Pop – The Passenger
Elokuvan Kurt Cobain About a Son soundtrackilta (2007).

MP3 Nirvana – All Apologies
Nirvanan albumilta Nirvana (2002).

Ei kommentteja: