lauantai 8. maaliskuuta 2008

Kun näyttelijättäret musisoivat

Ajatus laulavista näyttelijöistä tai näyttelevistä laulajista nostattaa melko vastenmielisiä tuntemuksia. Ensimmäisenä mieleen tulevat nuoret, amerikkalaiset Disney-tyyppiset tähdet, jotka räpiköivät välillä musiikin ja välillä elokuvien parissa: aina siellä, mistä rahaa voidaan eniten takoa. Toista se oli ennen, vai? Rat Packin jäseniä, Sinatraa ja ystäviä, kai pidettiin arvossaan sekä täysimittaisina muusikoina että näyttelijöinä. Kenties syynä olivat tarkkaan harkitut projektivalinnat - Elvishän ei ollut aivan yhtä onnekas. Toisinaan niitä ilahduttavia rajanylityksiä tapahtuu nykyäänkin. Viimeisimpiä näistä on Norah Jones, jonka ensimmäinen elokuvarooli Kar Wai Wongin My Blueberry Nightsissa oli kaikessa luontevuudessaan monien kiitosten arvoinen.

Tulevan kevään aikana saamme jännittää, miten vaihdos toiseen suuntaan onnistuu: näyttelijästä laulajaksi. Luvassa on esikoisalbumi kahdelta nuorelta amerikkalaisnäyttelijättäreltä, Zooey Deschanelilta (Linnunradan käsikirja liftareille, Almost Famous) sekä Scarlett Johanssonilta (Lost in Translation, Tyttö ja helmikorvakoru). Näiden kahden musiikkiprojektit eroavat toisistaan melko lailla. Deschanel lyöttäytyi yhteen muusikko Matt Wardin eli M. Wardin kanssa jo vuosi sitten elokuvan The Go-Getter soundtrackia varten. Yhteistyö sujui niin hienosti, että Ward ja Deschanel jatkavat yhdessä kokonaisen albumin verran ensi viikolla julkaistavalla Volume Onella. Luvassa on 60-lukulais-sävytteistä poppia, jonka sanoitukset on kirjoittanut Deschanel ja musiikin Ward.

Toinen odotettu ja paljon puhuttu tapaus on Scarlett Johansson (josta muuten on melkoisen vaikea löytää kuvia, joissa hänellä on päällään sekä housut että paita). Tom Waits-kovereista pääosin koostuva albumi Anywhere I Lay My Head ilmestyy vasta toukokuussa, mutta jo kappalelistan julkistaminen muutama viikko sitten oli suuri mediatapaus. Mukana on tosin sellaisia nimiä, ettei ihme: taustalaulajana itse David Bowie ja tuottajana TV on the Radion David Sitek. Aiemmin Johanssonin laulunlahjoja on kuultu Summertime-koveroinnissa, josta ei voi kovin montaa kaunista sanaa sanoa. Summertime? Miksi ihmeessä lähteä versioimaan kappaletta, jonka Ella Fitzgeraldin ja Nina Simonen kaltaiset tulkitsijat ovat levyttäneet miljoonasti? Tom Waitsin koveroiminen kuulostaa huomattavasti kiinnostavammalta. Toukokuussa selviää, saako levy muidenkin kuin Waitsin itsensä hyväksynnän.

MP3 She & Him - Why Do You Let Me Stay Here?
She & Himin albumilta Volume One (2008).

MP3 Scarlett Johansson - Summertime
Kokoelmalevyltä Unexpected Dreams: Songs From the Stars (2006).

Ei kommentteja: