maanantai 3. maaliskuuta 2008

Nine Inch Nails: Ghosts I-IV

Kyllä on Trent Reznorilla taas ollut miettimistä, kun on tällaisen tempauksen kehitellyt. Eilen nimittäin saapui tieto Nine Inch Nailsin upouudesta julkaisusta, joka kulkee nimellä Ghosts I-IV. Kuten päätellä saattaa, levy koostuu neljästä kokonaisuudesta ja 36 kappaleesta, joista jokainen on instrumentaali. Kuuntelijalle tarjotaan valinnanvapautta, sillä levy julkaistaan kaiken kaikkiaan viidellä eri tavalla Internetissä ilmaiseksi jaettavista näytteistä signeerattuihin vinyylilevyihin. Jonkinlaisesta In Rainbowsin sukulaisesta lienee siis kyse. Ghostsia on työstetty kymmenen viikon ajan sekalaisella tekijäjoukolla, kunnes se nyt lasketaan ulos muiden kuultavaksi. Ja jatkoakin on kuulemma luvassa, mahdollisesti.

Päivän ilmaisia kappaleita kuunneltuani voin sanoa olevani yllättävän innostunut. Edellisen Year Zeron läppärisoundit olivat lopulta aika puuduttavia ja itseään toistavia, mutta tällä levyllä mukana on taas vähän muitakin soittovälineitä. Itse ainakin kuulen Ghostsilla jopa The Fragilen kaikuja, mikä jo sinänsä lupaa vain hyvää. Tuolla levyllähän niitä instrumentaaleja piisasi, vaikka ei tosin ihan tällä mitalla. Muutenkaan Reznorin sydänverellä kirjoittamat tekstit eivät mitään niin oleellista sisällä, ettei niitä voisi välillä poiskin jättää. Pienen hengähdystauon jälkeen jaksaa sitten taas paremmin keskittyä valittamiseen ja itsesäälissä vellomiseen. Ajatus instrumentaalilevystä on mielestäni aika ihana, sillä niin harva sitä populaarimusiikissa tekee. Ja jos aikaisempi NIN-runttaus ei aina ole kolahtanut, voi tämä hyvinkin olla se levy, josta saa jotakin irti.

Täytyy myös mainita, että levyn visuaalinen puoli miellyttää ainakin tätä silmää kovasti. Toivottavasti lopullisiin kansiin on oikeasti panostettu kunnolla, sillä se ei tunnu nykyään olevan enää mikään selviö. Ämppäreiden maailmassa on se vaara, että kaikki näkyvä karsitaan pois ja jäljelle jää vain musiikki, joka sekin on pahimmillaan huonoa. Kyllä graafikotkin tarvitsevat töitä.

Lopulta on sitten päätettävä, millä tavalla levyn haluaa itselleen hankkia. Netissä jaettava ilmainen materiaali saisi allekirjoittaneen puolesta yleistyä, mutta sinne taitaa olla vielä pitkä matka. Sekä Nine Inch Nailsin että Radioheadin tapauksessa ylikansallinen levy-yhtiö on nimittäin ollut kuviosta kokonaan pois, mikä on nimenomaan mahdollistanut vapaan julkaisemisen. Itse tulen jonkinasteisena levyfriikkinä luultavasti päätymään siihen tavalliseen cd-formaattiin. Huhtikuun kahdeksas, tule jo!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä! Täytyi laittaa heti lataukseen. :)

Salla kirjoitti...

Olkaa hyvät. :) Kiva olla avuksi.