torstai 13. maaliskuuta 2008

Kun islantilaiset teinit musisoivat

Islannin musiikkirintamalla kuhisee aina. Joka toinen islantilainen soittaa bändissä tai muutamassa, yhtyeitä syntyy ja kuihtuu jatkuvasti, ja eksotiikasta johtuen näkyvyys on taattua joskus jopa ulkomaita myöten. Kannattaa tietysti aloittaa nuorena. Kaksi suosikkiani nuorehkoista islantilaisbändeistä ovat Retro Stefson sekä Ultra Mega Technobandið Stefán, ytimekkäämmin UMTS. En mene takuuseen kummankaan bändin ikäjakaumasta: jälkimmäisen yhtyeen pojat saattavat mahdollisesti jo kolkutella täysi-ikäisyyttä, mutta ainakaan Retro Stefsonin basisti ei ole paljon päälle viittätoista.

Millaista musiikkia islannin nuoriso sitten tekee? Kahdeksanhenkinen Retro Stefson kuvailee tyyliään retro-latin-surf-soul-powerpopiksi, jonka kieli vaihtelee englannista ranskaan ja islannista portugaliin. Yhtye on ollut koossa noin kolmen vuoden ajan ja keikkaillut kaiken aikaa ahkerasti, vaikka ikärajat ovatkin yllättäen vaikeuttaneet sisäänpääsyä keikkapaikkoihin. Retro Stefson ei ole vielä päässyt levytysstudioon asti - saamattomuuttaan - kuten ei myöskään Ultra Mega Technobandið Stefán. Jotain elektroteknorockin kaltaista soittava UMTS on sekin muutaman vuoden ajan näpertänyt musiikkiaan läppärilähtöisesti, esiintyen livenä basistin sekä rumpalin kera. Yhtye ei ehkä sanoin kuvailtuna herätä suurempia tuntemuksia, mutta konserttikokemuksen jälkeen harva voi säästellä hehkutustaan. Showhun kuuluu alusta alkaen paitojen päältä pois repiminen, yleisön sekaan sukeltaminen, lattialla kiereskely, yletön pogoilu sekä reistaileva tekniikka siten, että aina jännittää selviävätkö sekä bändi että yleisö yhtenä kappaleena loppuun asti. Retro Sefsonista voi sanoa samaa; ei ehkä kreisin shown puolesta, mutta hienoista live-esiintymisistä kyllä. Niin kornilta kuin se kuulostaakin, poppoo yksinkertaisesti säteilee tekemisen iloa.

Kummankaan keikalle ei aivan lähimain ole mahdollista täällä päästä, mutta jos yhtyeet jaksavat porskuttaa eteenpäin niin kenties. Jos ei tässä muodossa niin jossain toisessa: sellaisessa, joka vielä odottaa syntymistään. Näiden kahden lisäksi kannattaa tsekata juuri 18 vuoden ikärajan ylittänyt Mammút, joka on kiertänyt muun muassa dEUSin kanssa - vähän suuremman luokan bändi siis. Eläväistä musiikkirintamaa on minun tulkintani mukaan näistä yhtyeistä kiittäminen. Reykjavikissa on paikkoja, missä soittaa, sekä yleisöä, joka tuota musiikkia käy kuuntelemassa. Hieman lisää tätä samaa Suomeen, kiitos.

MP3 Retro Stefson - Medallion

MP3 Ultra Mega Technobandið Stefán - Story of a Star

Ei kommentteja: