tiistai 11. maaliskuuta 2008

Walesista

Päivän sana on Wales, tai tarkemmin sanottuna kymri. Täytyy todeta, että tuo kieli on levyhyllyssäni melkoisessa vähemmistöasemassa, mikä on sääli. Näin suomalaisen silmään kymri näyttää ja kuulostaa nimittäin aika eksoottiselta ja ihanalta, katsokaa vaikka. Daffydkin sen tietää!

Tom Jonesin sekä Catherine Zeta-Jonesin (taitaa olla yleinen nimi tuo Jones Walesissakin) lisäksi niemimaalta on ponnistanut ainakin Catatonia. Kyseinen bändi oli 90-luvulla melko suosittu ainakin Brittilässä, mutta vuosituhannen vaihteessa sen suosio hiipui yhtä nopeasti kuin muidenkin saarivaltion poppareiden. International Velvet –levyltä löytyy kuitenkin muutamia yksilöitä, jotka ainakin minä muistan melko elävästi. Levyn nimikkokappale ei lukeudu näihin, mutta on walesilaisuudessaan niin rakastettava, että se olisi ehdottomasti pitänyt julkaista aikanaan singlenä.

Catatonian omalaatuisen äänen omaava solisti, Cerys Matthews esiintyi muuten taannoisessa NME-gaalassa toisten walesilaisten, Manic Street Preachersin kanssa. Kyseinen bändi sai lehdeltä Godlike Genius –palkinnon, eli lukeutuu nykyään mitä ilmeisemmin niihin suuruuksiin, joiden parhaat päivät ovat jo takanapäin. Toivottavasti walesilaisten maailmanvalloitus jatkuu silti entisellään.

MP3 Catatonia – International Velvet
Catatonian albumilta International Velvet (1998).

3 kommenttia:

Solja kirjoitti...

Me katseltiin Muumimuseossa kaikkia niitä käännettyjä kirjoja ja kymrinkielinen oli ehdottomasti oudoin. Jeij Daffyd!

Anonyymi kirjoitti...

Johtuupa walesiläisyydestä tai ei, Catatonian parasta antia on kun Cerys laulaa 'rrrrroad rrrrage' kappaleessa Road Rage. =)

Salla kirjoitti...

Se on kyllä yksi munkin lempikohdista. :)