maanantai 25. helmikuuta 2008

Musiikkielokuvia Tampereen kansainvälisillä elokuvajuhlilla

Eilen Yhdysvaltain elokuva-akatemia palkitsi kuluneen vuoden suosikkielokuvansa, joista There Will Be Blood ei ollut ykkönen, byhyy. Myöskään musiikkiaiheisia leffoja voittajien tai edes ehdokkaiden joukossa ei liiemmin näkynyt, jos ei lasketa parhaan laulun Oscarin pokannutta Oncea. Täällä kotimaassa ensi viikolla järjestettävät Tampereen kansainväliset elokuvajuhlat eivät nekään kilpailukategorioiltaan musiikkielokuvia pursua, mutta ohjelmistoon on mahdutettu lähes jokaisen makuun jotakin.

Filkkareilla on varsinaisesti kuusi musiikkiaiheista näytöstä, joista ensimmäisenä esitysvuorossa on AJ Schnackin Kurt Cobain About a Son. Cobainista on toki tehty jo useita dokumentti- sekä fiktioelokuvia, mutta tässä tapauksessa lähestymistapa on mielenkiintoinen: About a Sonissa ei lainkaan nähdä Cobainia eikä kuulla hänen musiikkiaan. Darkbeat: An Electro World Voyage puolestaan keskittyy yhteen musiikkigenreen eli elektroon lukuisten amerikkalasten sekä eurooppalaisten dj- ja artisti-haastatteluiden kautta. Dokumentin yhteydessä esitetään Warp Recordsin musiikkivideokooste, jossa mukana ovat muun muassa Boards of Canada sekä Aphex Twin.

Aivan toiseen musiikkityyliin keskittyy Jouko Aaltosen (Kenen joukoissa seisot) upouusi dokkari Punk - Tauti joka ei tapa. Siinä ääneen pääsevät suomipunkin ensimmäisten kuten Pelle Miljoonan ja Akupunktion lisäksi nykyiset nimet. Filkkareiden lauantaisessa Suomi-yönssä esitetään sen sijaan Kaurismäen ohjaama Leningrad Cowboysin ja Puna-armeijan kuoron Total Balalaika Show, jolloin lisäksi Klubin lavalla soittavat Risto, Mikko Alatalo sekä Hiskias Möttö & Mojakka. Lisäksi filkkareilla voi nähdä Suomalaiset musiikkivideot -näytöksen sekä Benson Leen dokkarin Planet B-Boy. Kiinnostava on myös Buster Keatonin Kenraali (1927), jota säestää torstain näytöksessä Black Audio.

Perjantaina 7.3. Tampereella saa maailman elokuvateatteriensi-iltansa dokumentti, jonka ajoitus on osuva mutta joka ei varsinaisesti kuulu elokuvajuhlien ohjelmistoon: Julian Schnabelin Lou Reed's Berlin. Reedin 1973 ilmestynyt kolmosalbumi ei saanut aikanaan suurta suosiota, mutta vuonna 2006 hän vei levyn materiaalin uudelleen konserttilavoille, ja nämä esiintymiset Schnabel (Perhonen lasikuvussa) dokumentoi elokuvaksi. Hienoa, että tämän pääsee näkemään teatterissa valkokankaalta.

Aion käydä huomenna ostamassa muutamat elokuvaliput, joten toivottavasti niitä ei ole kauhealla ryntäyksellä myyty heti alkuunsa loppuun. Tampereen kansainväliset elokuvajuhlat järjestetään 5.-9.3.2008.

MP3 Lou Reed - Sad Song
Lou Reedin albumilta Berlin (1973).

Ei kommentteja: