perjantai 4. tammikuuta 2008

Perjantailevy: In Rainbows



Tunnustetaan se nyt heti: en ole koskaan omistanut yhtäkään Radioheadin levyä. En OK Computeria, en Kid A:ta enkä Amnesiaciakaan. Tietysti olen seurannut bändin nousua oman genrensä tärkeimmäksi yhtyeeksi ja musiikistakin olen pitänyt. Mutta aivan täysin meillä ei ole klikannut. Olen varmasti jäänyt jostain paitsi, jos en muusta niin Radiohead-kuuntelijoiden fanaattisuudesta. In Rainbowsin julkaiseminen viime lokakuussa tuntui nimittäin herättävän sellaisia reaktioita, ettei suoranainen hysteria ollut kaukana.

Minäkin latasin levyn koneelleni 10. lokakuuta eli heti kun se oli internetissä saatavilla. Bändi oli onnistunut herättämään julkaisutempuillaan minunkin huomioni: digitaalinen versio, josta sai maksaa haluamansa hinnan nollasta punnasta ylöspäin. "You decide". Lataajia oli ensimmäisenä päivänä noin 1,2 miljoonaa ja he maksoivat levystä keskimäärin £3.88 eli 5,30 euroa. Päätin olla maksamatta mitään, sillä en tiennyt pitäisinkö uudesta Radioheadista enkä ole tottunut maksamaan digitaalisesta musiikista.

Radioheadin temppu kuitenkin onnistui. In Rainbows soi mp3-soittimessani aina jalkautuessani kaupungille ja aloin pitää sitä suorastaan loistavana. Minulla ei ollutkaan mitään yhteyen aikaisempaa teosta, mihin verrata, toisin kuin faneilla ja arvostelijoilla. Vuodenvaihteessa albumista ilmestyi kauppoihin käsin kosketeltava versio, ja sen kävin tänään hakemassa hyllyyni. Tykkään hiplailla kansilehtisiä, ja ne ovatkin tässä pahvikansiin pakatussa kokonaisuudessa kiitoksen arvoiset. En tiedä mitä Thomille ja kumppaneille tästä nyt jäi käteen, ehkä se 0,90 euroa jos 94 % tuotosta menee levy-yhtiölle. Mutta kenties pääsen vihdoin sisälle Radiohead-kulttiin - ja ainahan on se uusi box set...

Tässä levyn viimeinen kappale ja Thom Yorkin henkilökohtainen suosikki, Videotape.

MP3 Radiohead - Videotape
Radioheadin albumilta In Rainbows (2007).

Ei kommentteja: