sunnuntai 20. huhtikuuta 2008

Sunnuntaimusiikkia: IBM 1401 - A User's Manual

Huh, mikä viikko. Päivät ovat sekoittuneet ja ajantaju hämärtynyt, mutta käsittääkseni tänään on taas viikonpäivistä se viimeisin, sunnuntai. Sunnuntaimusiikkia puolestaan on Jóhann Jóhannsson ja etenkin hänen albuminsa IBM 1401 - A User´s Manual.

Albumin nimi nostattaa kysymyksiä. Vastaukset löytyvät onneksi levyn kansilehtisistä, joihin koko teoksen taustat on kirjattu ylös seikkaperäisesti. Tarina alkaa vuodesta 1964, jolloin Islantiin saapui yksi maan historian ensimmäisistä tietokoneista, mallia IBM 1401. Jóhannin isä oli tuolloin työssään päävastuussa kyseisestä koneesta ja, taiteilijasielu kun oli, keksi liittää laitteeseen radiovastaanottimen. Tietokoneen muistin synnyttämät elekotromagneettiset aallot tulivat näin ulos melankolisena siniaaltona, hiljaisina melodioina - musiikkina.

IBM 1401:n synnyttämää musiikkia jopa nauhoitettiin ennen sen kuolemaa - itse asiassa sen hautajaisissa. Jóhann kuuli näistä tallenteista isältään vuonna 2001 ja alkoi työstää niiden pohjalta materiaalia. Myöhemmin samana vuonna hän tapasi koreografi Erna Ómarsdóttirin, jonka isä myös oli aikoinaan työskennellt IBM:llä. Jóhann lähetti säveltämänsä musiikin Ernalle, ja vuotta myöhemmin tämä oli luonut koreografian tuon musiikin ympärille. Tanssiteos IBM 1401 - A User's Manual kiersi yli 40:ssä Euroopan kaupungissa jousikvartetin säestämänä.

Albumiversiota varten Jóhann pisti koko sävellyksen uusiksi. Vuonna 2006 ilmestyneellä albumilla soittaa 60-henkinen jousiorkesteri, jonka lisäksi taustalle lisättiin alkuperäisen IBM 1401-materiaalin tueksi uusia elektronisia osuuksia. Teos myös piteni viidennen osan, The Sun's Gone Dim and the Sky's Turned Black, myötä. Kokonaisuus on valtavan kiehtova. Jóhann itse kertoo levyn kansilehtisissä olleensa aina kiinnostunut ihmisen ja tekoälyn, teknologisen kehityksen ja ihmisevoluution sekä "sielun" ja koneen välisestä suhteesta. Näiden kahden vuoropuhelua IBM 1401 - A User's Manual onkin. Kone tuntuu huokailevan surumielisesti luoden yhtenäisen taustan suurieleisille jousisävellyksille. Harva tietokone on saanut näin uljasta kunnianosoitusta.

MP3 Jóhann Jóhannsson - Part 5/The Sun's Gone Dim and the Sky's Turned Black
Jóhann Jóhannssonin albumilta IBM 1401 - A User's Manual (2006).

1 kommentti:

timppa55 kirjoitti...

Hienoa taustatietoa tässä, mun levystä oli jätetty nuo kommentit pois. Itse musa on todella järisyttävää!!