torstai 24. tammikuuta 2008

Hip Hoppii, osa I

Levyalen siivittämänä olen minäkin taas päätynyt kaatamaan vähän liikaa rahaa kauppojen kassoihin. Yksi viime aikoina hankkimistani levyistä on Kanye Westin Late Registration vuodelta 2005. En ole mikään suunnaton amerikkalaisen hip hopin ystävä, ja mielestäni suurin osa maan arvostetuimmista rap-artisteista tekee melko yhdentekevää musiikkia. Aina silloin tällöin joukosta löytyy kuitenkin yksi helmi, joka on ostamisen arvoinen. Kanye Westia voin suositella lämpimästi.

Soittimessani pyöri pitkään single Diamonds from Sierra Leone, jonka kuuluisasta samplesta pidän kovasti. Late Registrationilla on kappaleesta kuitenkin myös remix-versio, jolla vierailee toinen suuri tähti, Jay-Z. En ole vielä päättänyt, kummasta pidän enemmän, mutta tuovatpahan ainakin vaihtelua.

Yhdysvalloista onkin sitten luonnollista siirtyä Euroopan puolelle. Brittiläinen The Streets eli käytännössä Mike Skinner on mielestäni maan ehdottomasti mielenkiintoisin hip hop –artisti. Skinneria kritisoitiin viimeisimmän The Hardest Way to Make an Easy Living –albumin aikoihin musiikin tylsistymisestä, mutta itse en vain voi olla rakastamatta sitä brittiaksenttia. Sen kuullakseni voin sulattaa aika paljon, vaikka myönnettävä on, että aikaisemmissa levyissä on ehkä hieman enemmän tarttumapintaa. Konseptilevyksi kutsuttu A Grand Don’t Come For Free on käytännössä yhden miehen tarina, joka toimii niin kokonaisuutena kuin kappaleittainkin. Siltä löytyvän Fit But You Know Itin cockney on ihan mahtavuutta.

Ja kun tälle linjalle on lähdetty, mainitaan vielä Dry Your Eyes -video, joka on ilmeeltään ihanan valokuvauksellinen ja brittiläinen. Ruotsalaisen (tietysti) Johan Renckin ohjaustyö muistuttaa allekirjoittanutta vähän aikaa sitten ilmestyneestä Control-elokuvasta, joka sekin oli upeaa katsottavaa. The Streets kyllä taitaa videoiden teon.

MP3 Kanye West featuring Jay-Z - Diamonds from Sierra Leone (Remix)
Kanye Westin albumilta Late Registration (2005).

MP3 The Streets - Fit But You Know It
The Streetsin albumilta A Grand Don’t Come For Free (2004).

1 kommentti:

Solja kirjoitti...

oli muuten tuntematon toi video-ohjaajan nimi mutta hienoja musavideoita näyttää tehneen.