tiistai 8. tammikuuta 2008

Kovereita

Jostain syystä minulla on selittämätön mieltymys kovereihin. Niitä on maailma pullollaan, mutta hyvät koverit ovat harvassa. Onnistunut koveri tuo alkuperäiseen kappaleeseen jotain uutta, ja yleensä mitä yllättävämpi laulu yhdistettynä esittäjään, sen parempi. Joskus koveri saattaa jopa peitota alkuperäisversion, ainakin tunnettavuudessaan, ja ainakin tietyille sukupolville. Vai tuleeko sinulle mieleen The Man Who Sold the Worldista David Bowie vai Nirvana? Respectistä Otis Redding vai Aretha Franklin? Comfortably Numbista Pink Floyd vai Scissor Sisters? I Will Always Love Yousta Dolly Parton vai Whitney Houston?

Eilen kuulin uutisen uudesta kover-levystä, jota odotan suurella mielenkiinnolla: Matti Johannes Koivu julkaisee 27.2. tribuutin Irwin Goodmanin lauluista. Irwiniä en ole kyllä koskaan tahallisesti kuunnellut, mutta radiossa soinut Ei tippa tapa Koivun versioimana yllätti minut niin, että luvassa on varmasti jotain hienoa. Tuo kyseinen laulu on kuultavissa Koivun MySpace-sivulla, joten sinne kaikki äkkiä. En ollut koskaan edes kiinnittänyt laulussa huomiota muuhun kuin kertosäkeistöön, mutta Koivun tulkinnassa tulee esille sanoitusten synkempi puoli. Hienoa, hienoa.

Toinen pysähdyttävän hieno koveri, jota olen lähiaikoina kuunnellut, on My Morning Jacket-laulajan Jim Jamesin ja Calexicon yhteinen Goin' to Acapulco. Kappale on levytetty I'm Not There-elokuvan soundtrackia varten, eikä Bob Dylanin alkuperäisversio ole korviini koskaan kuulostanut niin kauniilta kuin tämä uudempi. Soundtrack on ehdottomasti hankintalistalla, siltä löytyy kahden levyllisen verran Dylania kiinnostavien artistien koveroimana.

Lopuksi vielä sananen José Gonzálezista, joka on oikea kovereiden mestari. Pari päivää sitten Salla kirjoitti Massive Attackin ehkä parhaasta kappaleesta, Teardropista, ja sehän löytyy Gonzálezin versioimana tämän uusimmalta In Our Nature-albumilta. Alkuperäistä laulua, niin hieno kuin se on, on vaikea päihittää, mutta ainakin González on tehnyt laulusta omansa. Näin oli jo The Knifen Heartbeatsin kanssa, jonka lisäksi hän on keikoilla soittanut Kylie Minoguen Hand on Your Heartia ja Joy Divisionin Love Will Tear Us Apartia. Ainakin minä osaan arvostaa koveroimisen jaloa taitoa. Siitä lisää viimeistään kun olen hankkinut tuon I'm Not There-soundtrackin.

MP3 Jim James & Calexico - Goin' to Acapulco
Elokuvan I'm Not There soundtrackilta (2007).

MP3 José González - Teardrop
José Gonzálezin albumilta In Our Nature (2007).

Ja käykää kuuntelemassa Matti Johannes Koivu - Ei tippa tapa.

2 kommenttia:

Salla kirjoitti...

Joo-o, ei sitä kyllä päihittää voi, mutta hyvä yritys. Kirjoitetaanko koveri muuten nykyään koolla? Harvoin näkee sitäkään sanaa suomessa.

Solja kirjoitti...

mä päätin että se kirjoitetaan koolla eikä millään vierasperäisellä seellä. sanakirja ei ehkä myönnä koko sanaa suomeksi, tiedä häntä.