torstai 7. helmikuuta 2008

Hip Hoppii, osa II

Aiemmin blogissa on tullut käsiteltyä ulkomaista hip hop –musiikkia. Nyt onkin sitten luonnollisesti koittanut Suomen vuoro. Moni on varmasti samaa mieltä kanssani, kun sanon, että tuossa musiikkityylissä hienointa ja oleellisinta on äänenkäyttö. Kiinnityn musiikissa muutenkin usein ihmisten ääniin ja kappaleisiin, joissa laulu ei ole vain tasaista virtaa. Valitettavan moni räppäri tuntuu kuitenkin sortuvan tuohon vikaan.

Ilahduttavan poikkeuksen tähän tekevät ainakin kaksi suomalaista artistia, joista ensimmäisenä mainittakoon Asa. Avaimenakin tunnettu Asa on kirjoittajana ihan mielettömän kekseliäs ja nokkela suomen kielen käyttäjä. En ole varmasti vieläkään löytänyt jokaista jippoa, jonka Asa on teksteihinsä piilottanut, sillä aina jaksan innostua jostakin sanaväännöksestä tai ajatuksesta. Hidastaa-kappale ei ehkä edusta nokkelinta Asaa, mutta on muuten mielestäni blogimerkinnän arvoinen.

Toisena ansioituneena suomalaisena mainittakoon Paleface, joka kirjoittaa riiminsä tietenkin englanniksi. Don Johnson Big Bandin Tommy Lindgrenin ohella Paleface taitaa englannin mielestäni yhtä hyvin kuin Asa suomen. Näiden rinnalla saisi kalveta moni alkuperäiskielinenkin. All I Need Is Just a Lil’Time –kappale tarjoaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä Palefacen debyyttialbumilla ilmestyneellä kappaleella räppää artistin itsensä lisäksi se DJBB:n Tommy Lindgren.

MP3 Asa – Hidastaa
Asan albumilta Leijonaa metsästän (2005).

MP3 Paleface – All I Need Is Just a Lil’Time
Palefacen albumilta The Pale Ontologist (2001).

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Joutuu allekirjottamaan kirjoittamasi. Asan uutta levyä odotellessa..
Kiva blogi btw :)