maanantai 4. helmikuuta 2008

Juno-soundtrack

Viime perjantain ensi-iltaelokuvista eniten odottamani oli Juno. Sen kaava kuulosti melko lailla täydelliseltä: kyseessä on Fox Searchlight Pictures-elokuva, mikä jo sinällään on jonkinlainen laadun tae ottaen huomioon tuotantohtiön edelliset tuotokset kuten Little Miss Sunshine tai Garden State. Sivuosissa esiintyvät Sukuvika-ohjelmasta erinomaiset Michael Cera ja Jason Bateman - joka muuten vahvisteli äskettäin huhuja Sukuvika-elokuvasta, jeij! Juno on saanut rutkasti kehuja suunnalta jos toiseltakin ja keräsi jopa Oscar-ehdokkuudet parhaasta elokuvasta, naispääosasta (Ellen Page), ohjauksesta (Jason Reitman) sekä alkuperäisestä käsikirjoituksesta (Diablo Cody).

Musiikki on Junossa keskeisessä osassa. Teiniraskauden yllättämä 16-vuotias Juno kertoo lempibändinsä tittelin jakautuvan tasapuolisesti Iggy and the Stoogesille, Patti Smithille ja The Runawaysille. Ohjaaja Reitman oli kuulemma kysynyt Ellen Pagelta, mitä musiikkia Juno kuuntelisi, ja tämä oli maininnut edellisten lisäksi muun muassa The Moldy Peachesin. Lopulta suurimman osan elokuvan musiikista onkin peräisin The Moldy Peachesin Kimya Dawsonilta, jonka kappaleet sopivat söpöytensa puolesta elokuvaan täydellisesti. Myös elokuvan suomentajan mielestä kappaleet muodostivat oleellisen osan tarinankerronnasta, sillä hän oli tekstittänyt Dawsonin laulut. Muuten ne saattaisivatkin mennä suomalaiskatsojalta ohi.

Dawsonin lisäksi soundtrackilta löytyvät klassikkoyhtyeet kuten The Kinks, Buddy Holly, Sonic Youth, The Velvet Underground ja Belle & Sebastian, sekä viime aikoina joka toisessa elokuvassa soinut Cat Power. Hyvä kokonaisuus siis, vaikka ei ihan soundtrackien parhaimmistoa. Toiset eivät niistä pidä lainkaan, mutta minä kyllä kuuntelen mielelläni sopivan mielenkiintoisia elokuvalevyjä kuten tuo eilen mainitsemani Broken Flowers tai useat Wes Andersonin ja Sofia Coppolan soundtrackit. Oma lukunsa ovat tietysti varsinaiset elokuvasävellykset, joista Danny Elfmanin (Big Fish) ja Yann Tiersenin (Amélie) tuotantoa sekä kotimaisista Kerkko Koskista (Nousukausi) on tullut kuunneltu eniten.

Hyvä soundtrack tukee tunnelmillaan elokuvaansa, ja sen Juno tekee. Itse elokuva oli aivan ihastuttava ja sen musiikkia sopii kuunnella DVD-julkaisua odotellessa. Amerikkalaiset ihastuivat levyyn jopa siinä määrin, että se on tällä hetkellä maan albumilistan ykkösenä. Tässä Kimya Dawsonin söpöily Tire Swing ja The Moldy Peachesin kappale Anyone Else But You elokuvan tähtien Ellen Pagen ja Michael Ceran esittämänä.

MP3 Kimya Dawson - Tire Swing
Alunperin Kimya Dawsonin albumilta Remember That I Love You (2006).

MP3 Ellen Page & Michael Cera - Anyone Else But You
Elokuvan Juno soundtrackilta (2007).

Ei kommentteja: