tiistai 5. helmikuuta 2008

Lykke Li on sittenkin loistava

On se melkoinen tapaus tuo Lykke Li. Muusikkoperheen kasvatti, 21-vuotias ja todellakin koko nimeltään Lykke Li Timotei Zachrisson. Viime vuonna hän ennätti julkaista ensimmäisen EP:nsä Little Bit oman levy-yhtiönsä LL Recordings kautta ja keskiviikkona kauppoihin ympäri maailman saapui ensimmäinen pitkäsoitto Youth Novels. Ties mitä ehtii vielä tapahtua ennen kuin Lykke Li täyttää 22 vuotta.

Näin Lykke Lin esiintyvän livenä joulukuussa kun hän lämmitteli The Magic Numberseja Helsingissä. Ero näiden kahden esiintyjän välillä oli melkoinen. Toisin kuin illan pääesiintyjä tekee, Lykke Lin musiikki ei nojaa lainkaan klassisen kitararokin perinteeseen. Hänen lavaesiintymisessään ei myöskään ollut samaa suoruutta ja välittömyyttä mikä The Magic Numberseista huokuu alusta alkaen. Tämän vuoksi koko Lykke Li hiusnutturoineen ja koreine silkkipaitoineen jäi melko luotaantyöntäväksi kokemukseksi.

Musiikki kuitenkin pesiytyi päähäni. Kun kuuntelin uuden levyn kappaleita uudestaan, en voinut kuin myöntyä niiden hienoudelle. En oikein keksi muuta adjektiivia niitä kuvailemaan kuin raikas - Lykke Li tekee todellakin jotain aivan omanlaistaan enkä tiedä mihin häntä vertaisi. Melkoisen riemukasta poppia, eikä tuottaja Björn "Peter Bjorn and John" Yttlingin käsiala jää huomaamatta. Kappaleiden sävellykset ovat sinällään yksinkertaisen toimivia, minkä huomaa kun Lykke Li esittää ne yksin tai vaikkapa akustisesti kitaristin kanssa (videoita tästä löytyy netistä useita, yksi täältä). Tämän kaiken ihastelun lomassa on vaikea valita kappaleista parhaita, mutta tässä Little Bit ja I'm Good, I'm Gone.

MP3 Lykke Li - Little Bit
Lykke Lin albumilta Youth Novels (2008).

MP3 Lykke Li - I'm Good, I'm Gone
Lykke Lin albumilta Youth Novels (2008).

Ei kommentteja: