sunnuntai 24. helmikuuta 2008

Vuoden elokuva: There Will Be Blood

Ensin on ehkä annettava varoituksen sana siitä, että seuraava saattaa sisältää hiukan liikaa ylisanoja ja päätöntä ihailua. Huikea on nimittäin vähättelevin adjektiivi, jolla osaan kuvata perjantaina Suomen ensi-iltansa saanutta There Will Be Blood –elokuvaa. Jotenkin se vain upposi minuun kuin veitsi voihin, ja koko viikonlopun olen elänyt jossakin 1900-luvun alun Kalifornia-kuplassa. Mieletöntä.

Elokuvan musiikista vastannut Jonny Greenwood vakuutti lahjakkuudellaan ainakin minut, joka en ole Radioheadista koskaan suuremmin innostunut. Mieshän soittaa kyseisessä yhtyeessä kitaraa, mutta on paljon enemmän kuin vain tavallinen rivimuusikko. Greenwood on nimittäin tehnyt soundtrackin muutamaankin elokuvaan sekä toiminut säveltäjänä BBC:n siiven alla. Kanssabloggaajan sanoin There Will Be Bloodin musiikki on elokuvallista mutta myös aika modernia. Kaikki ne hyytävät jouset ja kilkatukset istuvat mielestäni vanhaan ympäristöönsä kuitenkin niin hyvin, että saan niistä kylmiä väreitä vielä kotisohvallakin. Elokuvassa kuullaan muuten myös Arvo Pärtin kynänjälkeä, jonka nimen näkyminen lopputeksteissä oli asiasta mitään tietämättömällekin ilahduttava yllätys.

Ihan pakko on myös mainita pääosaa esittävän Daniel Day-Lewisin roolisuoritus, jota on jo lähes joka arvostelussa ylistetty. En vain voi olla ihmettelemättä, kuinka niin sympaattisen oloinen ihminen saa itsestään irti tuollaisia sävyjä. Kyseistä herraa katsoessa ymmärtää aika nopeasti, mitä erinomainen näyttelijäntyö on. Huh.

Kerrankin odotan muuten jännityksellä, mikä elokuva saa tänä iltana sen kirkkaimman Oscarin. Oman henkilökohtaisen palkintoni annan ihan suosiolla There Will Be Bloodille, niin harvoin tällaisia elokuvia saa kokea. Mutta nyt, Oscarit, here I come.

MP3 Jonny Greenwood - Open Spaces
Elokuvan There Will Be Blood soundtrackilta (2007).

MP3 Jonny Greenwood - Proven Lands
Elokuvan There Will Be Blood soundtrackilta (2007).

MP3 Jonny Greenwood - There Will Be Blood
Elokuvan There Will Be Blood soundtrackilta (2007).

Ei kommentteja: