maanantai 11. helmikuuta 2008

Benni Hemm Hemm soitti Tukholmassa

Viikonloppuretki Tukholmaan johti perjantaina islantilaisen Benni Hemm Hemmin keikalle Debaseriin. Bändin ydin on laulaja-kitaristi Benedikt Hermann Hermannsson, jonka ympärillä musisoi vaihteleva kokoonpano pasuunoineen, trumpetteineen ja kellopeleineen - parhaimmillaan jopa 16 henkeä. Tällä kertaa "Pohjoismaiden kiertueelle" oli lähtenyt oranssilla pakettiautolla matkaan rumpali, kitaristi ja basisti sekä nelihenkinen puhallinsektio, jotka täyttivät mukavasti Slussenin pienehkön konserttilavan.

Benni Hemm Hemmiltä on ilmestynyt kaksi pitkäsoittoa, joista ensimmäinen Benni Hemm Hemm oli valtaosin englanniksi ja toinen Kajak kokonaan islanniksi. Tukholmalaisille Benni esitti enemmään uudempia kappaleitaan, joten yleisö sai arvailla, mistä islanninkielisissä biiseissä laulettiin. Väliäkö tuolla tosin: Benni on itsekin sanonut, että joko sitä on Bob Dylan tai sitten ei - itse hän kuitenkin yrittää olla jotain tuolta väliltä. Folk-perinteen vaikutteet pilkahtelevat toisinaan esiin musiikin lisäksi myös Bennin sanoituksissa, joista esimerkiksi Ég á bát ottaa kantaa Islannin luontoa tuhoavien alumiinisulattojen rakentamiseen.

Sanoituksia vahvempia ovat Bennin sävellykset, jotka ovat mehukkaimmillaan koko orkesterin yhtyessä soitantaan. Etenkin Kajakin biiseistä useat alkavat perinteisestä kitaroinnista, rakentuen vähitellen suuremmiksi ja suuremmiksi, huipentuen kaikkien instrumenttien suureelliseen yhteissoittoon tai lopulta jopa kaaokseen. Tätä kelpaa kuunnella elävänä, joten olisikin toivonut, että useampi tukholmalainen olisi tullut paikalle. Suomeen asti Bennin ja bändin pakettiauto ei tällä kertaa päässyt, joten tässä yllä mainittu Ég á bát sekä kaikkien suosikki I Can Love You in a Wheelchair Baby.

MP3 Benni Hemm Hemm - Ég á bát
Benni Hemm Hemmin albumilta Kajak (2006).

MP3 Benni Hemm Hemm - I Can Love You in a Wheelchair Baby
Benni Hemm Hemmin albumilta Benni Hemm Hemm (2005).

Ei kommentteja: