sunnuntai 4. tammikuuta 2009

Vuoden levyt 2008

Melkein hävettää kirjoittaa vuoden parhaimmistosta, kun hyllyssä möllöttää huimat 12 levyä vuodelta 2008. Ehkä tässä on taas yhden uuden lupauksen paikka: osta enemmän uusia levyjä.

Muutaman sanasen jakaakseni voin kuitenkin todeta, että kärkipaikkani jakaantuivat viime vuonna tasaisesti Suomen, Ruotsin, Ranskan ja USA:n välille. Kotimaisessa musiikissa suurin positiivinen yllätys oli Eleanoora Rosenholm, jonka toinen levy Älä kysy kuolleilta, he sanoivat on aivan yhtä vahva kuin edeltäjänsäkin. Itse en näe mitään syytä, miksi Eleanooran kappaleiden aihevalintojen pitäisi käydä jossain vaiheessa puuduttavaksi. Päinvastoin, murhatarinoita ei voi koskaan kuulla liikaa.

Pakollista Ranska-osiota edusti vuonna 2008 M83, jonka Saturdays=Youth oli itselleni ensimmäinen kosketus kyseiseen artistiin. Levy oli kaikessa sofiacoppolamaisuudessaan täydellinen tausta loppukesälle sekä ajoittaiselle Ranskan kaipuulle, jota aiemmin on paikannut lähinnä Air.

Sen sijaan pohjoisamerikkalaisten kuuntelu jäi viime vuonna yllättävän vähälle. Sinänsä viihdyttävät MGMT tai Kings of Leon eivät kovasta yrityksestä huolimatta lopulta jättäneet kovinkaan innostuneeksi, ja ainoaksi kunniamaininnan arvoiseksi levyksi mantereelta päätyikin The Raconteursin Consolers of the Lonely. Broken Boy Soldiersia moniäänisempi Consolers ei ensi kuulemalta vaikuttanut kummoiselta elämykseltä, mutta vähitellen sen onnistui löytää paikka soittimestani. En voi kuin suositella.

Kuuntelukertojen sekä tykkäämisasteen perusteella voiton vei viime vuonna kuitenkin ylivoimaisesti Markus Krunegård. Laakson riveistä sooloiluun siirtynyt ruotsalainen yllätti Markusevangeliet-levyllään niin pahasti, että olen edelleen koukussa sen kuunteluun. Monia Krunegårdin tekstien päiväkirjamaisuus kaivertaa pahemman kerran, mutta omassa arvostusasteikossani amatöörimäinenkin aitous voittaa teeskentelyn aina 6-0. Toivottavasti Markuksesta kuullaan tänäkin vuonna, Laakson kanssa tai ilman.

MP3 Eleanoora Rosenholm – Suljetun osaston astronautti
Eleanoora Rosenholmin albumilta Älä kysy kuolleilta, he sanoivat (2008).

MP3 M83 – We Own the Sky
M83:n albumilta Saturdays=Youth (2008).

MP3 The Raconteurs – Salute Your Solution
The Raconteursin albumilta Consolers of the Lonely (2008).

MP3 Markus Krunegård – Rocken spelar ingen roll längre
Markus Krunegårdin albumilta Markusevangeliet (2008).

Ei kommentteja: