maanantai 12. tammikuuta 2009

Amadou et Mariam

Levy levyltä suosiota myös pop-maailmassa keränneet Amadou & Mariam ovat tällä hetkellä yksi maailmanmusiikin kuumimmista nimistä. Ainakin kuuntelevan yleisön määrä on hitaasti ja varmasti kasvanut, sillä aiemmin lähinnä ranskankieliselle maailmalle tuttu kaksikko on kerännyt jalansijaa myös esimerkiksi Yhdysvalloissa sekä Isossa-Britanniassa. Kenties myös sen johdosta uusinta Welcome to Mali –albumia on ollut tuottamassa Blur-mies Damon Albarn. Aiemmin mukana on ollut ainakin Manu Chao, jota voi sattumoisin kuulla esimerkiksi oheisella Sénégal Fast Food –kappaleella.

Kaksikko yhdistelee musiikissaan malilaisia rytmejä esimerkiksi rock-kitaroihin sekä lukuisiin muihin soittimiin maailman eri kolkista. Lopputulosta on kutsuttu afrobluesiksi, ja vaikka en kyseistä tyylisuuntaa läpikotaisin tunnekaan, voin sanoa pitäväni sen äänimaisemasta. Koska myös kaikki ranskankielinen on minulle hyvänkielistä, en pistäisi pahakseni, vaikka Amadou & Mariam hetkeksi soittimeeni jäisivätkin.

Jos muuten haluaa nähdä pariskunnan livenä, voi ilmeisesti tehdä pienen visiitin Obaman virkaanastujaisiin 20. tammikuuta. Oma nöyrä mielipiteeni on, että parannus on hienoinen kahdeksan vuoden takaiseen show’hun verrattuna.

MP3 Amadou & Mariam – Sénégal Fast Food
Amadou & Mariamin albumilta Dimance à Bamako (2005).

2 kommenttia:

Anssi kirjoitti...

Muutama vuosi sitten tuli tuota Dimanche A Bamako -levyä hehkutettua kaveripiirissä TODELLA paljon. Tämä uusi ei mielestäni ole yhtä hyvä, tosin Amadoun kultainen kitara on törkeän hieno.

Salla kirjoitti...

Aah, hyvä kuulla enemmän kuunnellen mielipide. Kumman vähän tuota uutta levyä on suomalaisissa levykaupoissa näkynytkään. Ehkä käyn vaan väärissä paikoissa.