maanantai 5. tammikuuta 2009

Timo Räisänen

En ymmärrä, mistä kummasta näitä suomenkielisen nimen ja/tai juuriston omaavia ruotsalaisartisteja sikiää. Valehtelematta länsinaapurin joka toisen viimeaikaisen indiesuosikin on voinut tunnistaa nen-päätteisestä sukunimestä, vaikka siihen se suomalaisuus taitaakin usein jäädä. Tulisikohan minustakin rikas ja kuuluisa, jos sittenkin suuntaisin Ruotsiin?

Mielenkiintoiset juuret omaavaa Timo Räisästä voisi selvyyden vuoksi kutsua vaikkapa Ruotsissa kasvaneeksi suomalais-intialaiseksi brasilialaisin höystein. Räisäsen äidinkieli on englanti ja englanniksi hän on myös musiikkiaan julkaissut, tähän mennessä kokonaisen neljän levyllisen verran. Vuodesta 2004 lähtien sooloartistina toiminut Räisänen soitti aiemmin Håkan Hellströmin taustabändissä, mutta ilmeisen hyvin hänellä tuntuu nykyäänkin menevän. Räisäsen tuorein levy ...And Then There Was Timo oli nimittäin taannoin kohtuullisen hyvin edustettuna jokaisen tukholmalaisen levykaupan hyllyssä.

Kovin suurta vaikutusta Timo Räisänen ei mielipiteineen kuitenkaan tehnyt karsiuduttuaan viikko sitten jostakin elämää suuremmasta ruotsalaiskilpailusta. Tutustuin nimittäin erään tielleni osuneen Expressenin haastatteluun, jossa ilmeisen tuohtunut Räisänen valitti jotain siitä, ettei Ruotsin kansa osannut valita oikein hänen tippuessaan muiden finalistien joukosta. Kiitos Timo, asia tuli selväksi. Sen sijaan herran musiikki on ainakin hetkellisesti ihan viihdyttävää. Aika näyttänee, miten omaperäistä Räisäsen indierock lopulta on, mutta ainakaan tänään en voi kieltäytyä kuuntelemasta harvinaislaatuisesti ruotsiksi laulettua Bollen måste dö –kappaletta, joka löytyy täältä. Eläköön suomalaiset sukunimet!

Ei kommentteja: