sunnuntai 21. joulukuuta 2008

Sunnuntaimusiikkia: Joulumusiikkia

Harvalukuisia ovat ne päivät, jolloin joulumusiikista puhuminen on sosiaalisesti hyväksyttävää puuhaa. Nyt nuo päivät ovat kuin ovatkin käsillä, joten käyttäkäämme ne hyväksemme.

Jouluhan on vuoden parasta aikaa, ja joululaulut loppuvuoden musiikillinen kohokohta - jos niiden kuuntelemista haluaa jotenkin ajallisesti rajata. Oleellista on tietenkin, millaista joulumusiikkia kuunnellaan. Hiljentyminen ja harras tunnelma perinteisten Sylvian joululaulujen sekä muiden varpusten kera ei koskaan ole minun joulutunnelmaani määritellyt. Jouluni on aina kuulostanut ylitsepursuavan amerikkalaiselta karkkikeppeineen, takkatulen ympärillä roikkuvine joulusukkineen sekä jouluaamuna lahjojen pariin heräävine lapsineen. Niiden läsnäolosta ovat lämmöllä pitäneet huolen Frankit, Deanit ja Bingit. Kaiken arvokkaimpana on toki aina ollut se maailman paras joululevy, A Christmas Gift for You from Phil Spector. (Levyssä parasta: Darlene Loven Marshmallow World. Kyseenalaisinta: Phil Spectorin lässy jouluntoivotus, ottaen huomioon, millainen kuva hänestä on verkkokalvolleni ikuisesti tallentunut.) Vastaväitteitä ei kuunnella.

Uudemmaksi suosikiksi on vakiintunut Sufjan Stevens, joka periamerikkalaisuudessaan sopii mainiosti edellä mainittuun joukkoon. Muusikkoherran joululaulunauhoituksia leijui vuosia netissä, kunnes vihdoin vuonna 2006 hän julkaisi lahjoista parhaimman: Songs for Christmas -kokoelman. Laatikko keräsi yhteen viisi levyllistä joulumusiikkia, niin alkuperäistä kuin kovereja, jotka on aina ilo kaivaa esiin omista kansistaan. Niiden soittaminen lähentelee sitä tunnetta, jonka Phil Spectorin levyn kääntäminen vanhassa soittimessa puolelta A puolelle B, ja jälleen takaisin, sai aikaan. Tuon julkaisun jälkeen Stevensiltä ei ollut herunut mitään uutta, kunnes tällä viikolla nettiin putkahti kokoelman kahdeksas osa, Astral Inter Planet Space Captain Christmas Infinity Voyage, Volume VIII. Sen voi ladata kokonaisuudessaan täältä. Meno on paikoitellen melko avaruudellista, mutta siitä viis - tärkeintä on tietää, että Sufjan rakastaa joulua yhtä paljon kuin minäkin.

MP3 Sufjan Stevens - That Was the Worst Christmas Ever
MP3 Sufjan Stevens - Sister Winter
Sufjan Stevensin jouluboksilta Songs for Christmas (2006).

4 kommenttia:

Salla kirjoitti...

Hih, mä näen tuon ihan saman kuvan joka kerta Phil Spectorin nimen kuullessani. Aika häiritsevää.

Anssi kirjoitti...

Oliko pakko. Olin jo unohtanut tuon Spectorin naaman, ja nyt meinasi lentää aamuoksennukset näppäimistölle. Onneksi Sufjan auttaa (aina) toipumiseen.

MJ kirjoitti...

SOLJA...vau! Säkin pääsit takas hevosenselkään eli kirjottamaan:D Mä olen ylpeä susta! Jee! TÄstä mulle joulumieltä kerrakseen!

Tommi kirjoitti...

Phil Spector, hieno mies.