torstai 22. toukokuuta 2008

Reykjavik to Helsinki -festivaali 1.-4.10.08

Jos Reykjavikiin ei hintavien lentojen vuoksi ole menemistä, on Reykjavikin tultava luo. Näin tapahtuu lokakuussa, jolloin Reykjavik to -festivaali tuo Islannin pääkaupungin neljäksi päiväksi Helsinkiin. 1.-4.10. kaupunkiin vieritetään kaksi tanssi- ja seitsemän musiikkiesitystä. Teemana ovat islantilaiset "laptop-muusikot": Ben Frost, Kippi Kaninus sekä Steintryggur (3.10.) sekä Runar Magnusson, Vindva Mei ja Evil Madness (4.10.), jotka esiintyvät Nosturissa. Tanssiesityksiä voi käydä ihastelemassa Zodiakissa, ja Temppeliaukion kirkossa pidettävien avajaisten ohjelmisto julkaistaan myöhemmin.

Reykjavik to Helsinki -festarin kaksoistapahtuma järjestetään samoina päivinä Tallinnassa. Esitysten tarkoitus on tietenkin edistää islantilaista kulttuurivientiä ulkomailla ja tuoda esiin etenkin tuntemattomampia taiteen tekijöitä. Tuntemattomia yllä mainitsemani muusikot Suomessa ovatkin, ja hyvä niin - islantilaista musiikkia on muutenkin tarjolla tänä kesänä Helsingissä maan kolmen kärkinimen (Björk, Sigur Rós, múm) voimin. Pianhan olemme samassa jamassa kuin Kööpenhamina: Reykjavik to -festari jouduttiin siellä perumaan islantilaisten kulttuuritapahtumien ylitarjonnasta johtuen. Rotterdamissa festivaali on puolestaan järjestetty jo kahdesti, hienolla menestyksellä. Marraskuussa siellä esiintyivät muun muassa múm, Seabear, Apparat Organ Quartet, Rökkuró sekä Lost in Hildurness. Lisäksi festareilla näytettiin islantilaisia lyhytelokuvia ja paljon suitsuttamaani Heimaa.

Minun musiikkimaullani maistellen Helsingin artistivalinnat kalpenevat Rotterdamin rinnalla, mutta mielenkiintoisia iltamia ne varmasti tarjoavat. Ohjelma tarkentuunee ajankohdan lähestyessä, joten siihen asti, tässä kaksi koepalaa lokakuisilta festarivierailta.

MP3 Kippi Kaninus - Dropping Jaw

MP3 Runar Magnusson - Ixidental Quark Variation
Runar Magnussonin nettijulkaisu Ixidental Quark Variation (2007).

Ei kommentteja: