maanantai 9. kesäkuuta 2008

Harmoninen Fleet Foxes

Seattlelainen Sub Pop luotsasi 80-luvun lopulla maailmalle grunge-bändejä suunnattomalla menestyksellä. Ruudullisten flanellipaitojen ja ylikasvaneiden hiuskuontaloiden värittämä grunge on sittemmin vaihtunut, noh, samojen elementtien varassa soljuvaan indieen. Viime vuosina Sub Popin menestyksekkäimpiä yhtyeitä ovat olleet aivan Seattlen kulmilta löytyneet The Shins, Death Cab for Cutie sekä viime vuoden suosikki Band of Horses.

Nyt ajankohtaisimpiin Sub Pop -nimiin lukeutuu debyyttialbuminsa 18. päivä julkaiseva Fleet Foxes. Yhtye kuvailee musiikkiaan sanoin "baroque harmonic pop jams" ja tietää varsin hyvin mistä puhuu. Upeat harmoniat ovat laulaja Robin Pecknoldin johdolla Fleet Foxesin juju; hänen mielestään niiden laulaminen onkin maailman nautinnollisin asia. Hän myös sanoo, että levyllä jokaisella soittimella pyrittiin luomaan jotain kiinnostavaa ja melodista. Tuloksena syntyi toisaalta juurevan folkahtavaa, toisaalta barokkisen suurieleistä musiikkia. Sub Pop tarjoaa sivuillaan ilmaiseksi kaksi Fleet Foxes -kappaletta: komeasti alkavan He Doesn't Know Whyn sekä niitä mahtavia harmonioita tursuavan White Winter Hymnalin. Mainitsemisen arvoinen on myös levyltä löytyvä panhuilu-revittely Your Protector.

Fleet Foxes kiertelee parhaillaan huimaan tahtiin Yhdysvaltoja ja Brittejä, kiepsahtaen myöhemmin kesällä myös Pohjoismaihin. Listasta löytyvät tällä hetkellä Oslon Øyafestivalen, Göteborgin Way Out West sekä Kööpenhaminan Beatday. Eikös tuon päätteksi olisi hyvä matkata vielä vaikkapa Helsinkiin ja Flow'hun?

MP3
Fleet Foxes - White Winter Hymnal
Fleet Foxesin albumilta Fleet Foxes (2008).

MP3 Fleet Foxes - He Doesn't Know Why
Fleet Foxesin albumilta Fleet Foxes (2008).

Ei kommentteja: